RSS

ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΓΑΠΑ…….

20 Δεκ.

 

Μια καινουρια εβδομαδα ξεκιναει και ας προσπαθησουμε να δωσουμε λιγη περισσοτερη αγαπη απο οτι δωσαμε χτες, στον εαυτο μας και στο διπλανο μας….

Τι μας αξιζει τελικα ;

 

Άνθρωπε αγάπα… 

Religious Comments

 

 

«Πλην αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείται…» (Λουκά. στ’ 35)

Μέσα στη ζούγκλα της παγκοσμιοποίησης και των οικονομικών θεοτήτων, μέσα στον άκρατο ατομισμό και την ιδιοτέλεια, και πέρα απ’ τις ιδιοτυπίες της φιλοσοφίας του Νίτσε περί του υπερανθρώπου, που τόσο ασπάζεται η «Νέα Εποχή μας»γίνετε χαλί οι αδύνατοι για να πατήσουν πάνω σας οι δυνατοί… αλλά και σε αντιδιαστολή με τον προτεινόμενο και πολυδιαφημιζόμενο «άνθρωπο κυνηγό» στην προτεινόμενη αξία, «ο θάνατός σου η ζωή μου», μια «άλλη» πρόταση ζωής καταθέτει ή Εκκλησία σήμερα στον κόσμο, καθιστώντας τον κοινωνό στα λόγια του Νυμφίου της. Μια πρόταση επαναστατική, αείποτε νέα και δυνατά ανθρώπινη: «…Εγώ σας λέγω ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας και να τους ευεργετείτε, …χωρίς να ελπίζετε σε κανένα αντάλλαγμα…».

Πρόκειται για την «πρόταση» της χριστιανικής αγάπης, που είναι γλυκύτερη και πιο δυνατή κι απ’ τη ζωή, που δεν λογαριάζει τίποτε αφού είναι πιο ισχυρή κι απ’ αυτόν τον θάνατο. Πρόκειται για τη μοναδική απάντηση στον κόσμο, που αυτοφυλακισμένος στη βία και στη λατρεία του μίσους, γεύεται την απόγνωση, και τον όλεθρο.

Η γη μας, αδελφοί μου, έχει καταντήσει ένα στοιχειωμένο δάσος από σταυρούς και μνήματα. Ένα δάσος που αντί να μοσχομυρίζει φρεσκάδα, όζει θανατίλα. Γίνηκε ένας τόπος εξορίας. Γιατί κι αν μας χαρίστηκε η ζωή όμορφη και γλυκιά, εμείς καταντήσαμε, σαν τ’ άγρια θηρία, αφού ανάμεσα μας ανοίξαμε πόλεμο ανελέητο, αφού ο καθένας μας, «σαν πεινασμένο κοράκι, τροφή βλέπει στου αδελφού το πτώμα κι ας σμίγει το αίμα μας στο ίδιο αυλάκι κι ας βρέχει ό ίδρωτας μας το ίδιο χώμα», κατά τον ποιητή.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, που ο Άβελ και ο Κάιν ξαναζούν για να ξανασκοτωθούν, δίχως έλεος κανένα, σ’ αυτόν τον κόσμο ο Χριστός κραυγάζει: Άνθρωπε αγάπα…

Το να αγαπήσω και αυτόν τον διπλανο μου «ως εαυτόν», αγαπητοί Χριστιανοί, σημαίνει, ότι νοιώθω τον άλλον και τον αισθάνομαι σαν ένα κομμάτι του εαυτού μου, σαν εμένα τον ίδιο. Άρα αγάπη δεν σημαίνει να δώσω στον άλλο μια ελεημοσύνη, για να τον ξεφορτωθώ ή για να καθησυχάσω κάπως την συνείδησή μου. Σημαίνει ότι πονώ για τον άλλο, και δεν μπορώ να φάγω ευχάριστα, όταν ξέρω ότι ο άλλος πεινά. Ότι δεν μπορώ να απολαύσω τη θαλπωρή του σπιτιού μου, όταν γνωρίζω ότι ο άλλος είναι άστεγος. Ότι δεν μπορώ να κοιμηθώ ήσυχα, όταν ο άλλος ουρλιάζει στον πόνο.

Αγάπη σημαίνει ανησυχία, φροντίδα, μέριμνα. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αναπτυχθεί στις καρδιές ανθρώπων, που είναι… φιλοτομαριστές.

Αγάπη σημαίνει έξοδο από τον εαυτό μου. Σημαίνει στοργή για τον άλλον. Ο διπλανός μας μπορεί πολλές φορές να μην έχει ανάγκη της υλικής βοηθείας μας. Θέλει όμως την αγάπη μας. Θέλει το ενδιαφέρον μας. Θέλει να πεισθεί, ότι τον έχουμε στη καρδιά μας.

Από έλλειψη στοργής πάσχει ο σύγχρονος άνθρωπος, αδελφοί μου. Έργα ελεημοσύνης γίνονται πολλά. Ιδρύματα φιλανθρωπικά υπάρχουν άφθονα. Η κοινωνική πρόνοια, ας πούμε, ότι είναι ανεπτυγμένη. Η στοργή όμως λείπει τις πιο πολλές φορές. Και αυτήν ζήτα επίμονα η κουρασμένη εποχή μας. Ο πονεμένος, η χήρα, το ορφανό, ο απόκληρος της ζωής θέλουν τη στοργή μας.

Η ΑΓΑΠΗ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ

Δεν είναι όμως εύκολο πράγμα η χριστιανική αγάπη. Θέλει κόπο και θυσία. Θέλει αγωνία για τον άλλο, φροντίδα, ενδιαφέρον, ανησυχία. Θα τρέξεις, θα χάσεις ώρες από την ανάπαυση σου, θα θυσιάσεις το χουζούρι σου, εάν θέλεις να είσαι άνθρωπος αγάπης. Θα κάνεις πολλές φορές όχι εκείνο που σου αρέσει και σε ευχαριστεί, αλλ’ αυτό που ωφελεί τους άλλους.

Το να σταθείς δίπλα σε κάποιον, που έχει ανάγκη της συντροφιάς σου, θέλει κόπο και θυσία. Το να καταβάλεις προσπάθεια να φέρεις στο δρόμο του Θεού κάποιον παραστρατημένο, θέλει πολύ κόπο και αρκετό πνεύμα θυσίας. Το να ανεχθείς ένα δύστροπο, ένα κακότροπο, και να φανείς άνθρωπος αγάπης, θέλει αρκετό κόπο και πολλή θυσία. Το να τρέξεις να εξυπηρέτησης κάποιον, να ανεβοκατεβείς μαζί του σκάλες, να παρακαλέσεις και να υποχρεωθείς, θέλει ικανό κόπο και θυσία. Το να προσφέρεις απλόχερα από τα δικά σου, θέλει ιδιαίτερη θυσία.

Κάθε προσφορά απαιτεί κόπο και θυσία. Και η αγάπη είναι μια συνεχής προσφορά, και πράξη θυσίας. «Η μεγαλύτερη δυστυχία είναι να μην είμεθα χρήσιμοι σε κανέναν», λέγει ο Ραούλ Φολλερώ.

 

π. Γεώργιου Αλεντά

Advertisements
 
5 Σχόλια

Posted by στο Δεκέμβριος 20, 2009 in ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ

 

5 responses to “ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΓΑΠΑ…….

 1. 300

  Δεκέμβριος 20, 2009 at 22:48

  Άντε πάλι από την Αρχή………….Και λέω μετά τα δικά μου……………………..Εμ..Καλά κάνω και τα μαζεύω όλα σβαρνα……………………………………………………Φτού μου………………………..Γειά Σου ρε Αλεντά..

   
 2. 300

  Δεκέμβριος 20, 2009 at 23:32

  Τον αγαπάμε επειδή έχει κάνει πολλούς εχθρούς.Αγνώστου.

   
 3. 300

  Δεκέμβριος 20, 2009 at 23:34

  Χωρίς χαρές ήταν η σύντομη αγάπη μας Χωρίς λύπη θα \’ναι και ο χωρισμός.Μ. Λέρμοντοφ*

   
 4. ΕΙΡΗΝΗ

  Δεκέμβριος 21, 2009 at 09:14

  ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ…\’\’ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΟΛΟΙ ΨΟΦΑΜΕ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ\’\’…ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣΑΧ! ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ…ΑΓΑΠΗ , ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΘΕΛΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ!!300….ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ…Σ\’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΟΥ!!

   
 5. yannidakis

  Δεκέμβριος 21, 2009 at 10:11

  κραταμε λοιπον την αγαπη.εστω ας εξαφανισουμε το μισος :[

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: